Age of Empires

Sitter man med en verdensleder, diktator eller general i magen så er Age of Empires definitivt det spillet man må prøve. Det aller første spillet ble utgitt så langt tilbake som i 1997 og det er planlagt flere utgivelser fremover som sikrer at dette strategispillet vil gi spillerne mange utfordringer i mange år.

Fra steinalder til fremtiden

I spillet begynner man i steinalderen og bygger opp et samfunn gjennom årtusener. Spilleren må sørge for at forholdene ligger til rette for vekst, samtidig som samfunnet må vokse i den rette retningen. Et for demokratisk styresett kan sørge for at man ikke klarer å beskytte seg mot invaderende tropper fra områder rundt. For diktatorisk kan gjør at man ikke skaper vekst. Det er flere hovedspill som dekker flere tidsaldre og flere sivilisasjoner. Serien omhandler mange sivilisasjoner hvor hver sivilisasjon har sine spesialiteter.

Historisk korrekt

Det som skiller dette spillet fra mange av de andre spillene på markedet, er at spillet gjør en skikkelig innsats for å være historisk korrekt. Helt korrekt kan de ikke være fordi spillerne har en stor grad av selvbestemmelse når det kommer til å velge hvordan de vil håndtere forskjellige situasjoner. Dermed vil deres handlinger skille seg fra det som faktisk skjedde i historien. Heldigvis. Ellers så hadde alle visst hva som skulle skje og det hadde blitt det kjedelig med tanke på historien som blir fortalt.

Et online spill

Et godt strategispill krever gode motstandere. Age of Empires, i liket med mange andre strategispill, åpnet for at spillere kan utfordre andre spillere i et online miljø. Man må ikke nødvendigvis krige mot alle andre, for å få kontroll over større territorier og ressurser så kan man forhandle med nærliggende sivilisasjoner og områder. Eller, hvis man har nok ressurser og ikke får de svarene man ønsker, så kan man gå til krig. Andre spillere kan også gå til krig mot deg, så du kan ikke risikere at du er sårbar.

Dette er et svært spennende strategispill, spesielt fordi dette er langvarig i motsetning til mange andre spill. I skytespill som Call of Duty så jobber man i korte intense økter eller episoder. I Age of Empires så kreves det at man ser på utviklingen over tid. Så avgjørelsene må tas hensyn til det som allerede er bygget opp. Det samme må allianser. I de fleste andre strategispill er tid noe du har rikelig med. Dette kan gjelde i Age of Empires men når alarmklokken ringer og du er under angrep så må du handle raskt.

Age of Empires passer derfor perfekt for de som elsker online spill hvor man kan involvere seg i spillet og virkelig bygge en verden med et langsiktig mål om å bli den beste. I dag får man dette spillet i flere utgaver men mange vil påstå at Age of Empires 2 er det mest populære selv om Age of Empires 3 også finnes på markedet.